Τελευταία νέα

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΡ.18

Για λεπτομέρειες κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ-ΥΠΟΒΟΛΗΣ-ΔΗΛΩΣΕΩΝ


Βίος και πολιτεία της ΑΕΠΙ: Ο Ρήγας Αξελός και ο Πάνος Σκουρολιάκος μιλούν στο φακό του left.gr

https://youtu.be/Yj-4yERQGfI

 

Ύστερα από τις αρχαιρεσίες της 21ης Φεβρουαρίου 2017,
εξελέγη νέο Δ.Σ στον Οργανισμό ΔΙΟΝΥΣΟΣ Ο.Σ.Δ.Δ.Ε.Η ΣΥΝ.Π.Ε,
με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος Νίκος Γαλανός

Αντιπρόεδρος Μάρθα Καραγιάννη

Γεν. Γραμματέας Ρήγας Αξελός

Ταμίας Νικολέττα Βλαβιανού

Μέλη: Κώστας Βουτσάς, Σπύρος Μπιμπίλας , Ζωή Ρηγοπούλου .

Αναπληρωματικά Μέλη: Βασίλης Καϊλας, Λευτέρης Πλασκοβίτης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης στις 14.06.2016 κρίθηκε (κατά πλειοψηφία) τελεσίδικα ότι ιστότοποι που φιλοξενούν συνδέσμους (links) που παραπέμπουν σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο παραβιάζουν ευθέως τις διατάξεις του Ν. 2121/93 περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας καταδικάζοντας το διαχειριστή του www.steki.gr σε ποινή για κακουργηματική παραβίαση. Για άλλη μια φορά τα Δικαστήρια αποδοκίμασαν τη παραβατική συμπεριφορά όσων στο όνομα της δήθεν ελευθερίας έκφρασης επιδιώκουν το παράνομο όφελος σε βάρος των δημιουργών. Το Δικαστήριο μετά από μία πολύωρη διαδικασία συμφώνησε με την εισαγγελική πρόταση και έκρινε ένοχo το διαχειριστή του www.steki.grγια παραβίαση των διατάξεων του Ν. 2121/93 σε κακουργηματική μορφή.

Όσοι επιδιώκουν το όφελος σε βάρος των δημιουργών έλαβαν ηχηρή απάντηση για άλλη μία φορά και μάλιστα ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΩΣ από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι κατέρρευσαν πλέον οι ισχυρισμοί περί κοινωνίας της πληροφορίας που οι κατ’ επάγγελμα επιτήδειοι χρησιμοποιούν προκειμένου να ιδιοποιούνται παράνομα οφέλη. Το Εφετείο έκρινε πλέον με ισχύ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ότι οι ιστότοποι που φιλοξενούν συνδέσμους (links) που παραπέμπουν σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο παραβιάζουν ευθέως τις διατάξεις του Νόμου και τιμωρούνται. Πρέπει όμως πλέον και η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες αφού η λειτουργία τέτοιων site συνεπάγεται τεράστια απώλεια εσόδων για το Κράτος σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.


Παρακαλούνται τα μέλη του ΟΣΔ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΣΥΝ.Π.Ε να ακολουθήσουν το Link και να υπογράψουν τη σχετική αίτηση μέχρι 20/3/2016.

«Επιτέλους, τα έργα μας στο διαδίκτυο πρέπει να αμείβονται και να προστατεύονται»

news.osdel.gr/petition/


 

Ύστερα από τις αρχαιρεσίες της 16ης Φεβρουαρίου 2015, εξελέγη νέο Δ.Σ στον Οργανισμό ΔΙΟΝΥΣΟΣ Ο.Σ.Δ.Δ.Ε.Η ΣΥΝ.Π.Ε, με την ακόλουθη σύνθεση:Πρόεδρος Νίκος Γαλανός

Αντιπρόεδρος Μάρθα Καραγιάννη

Γεν. Γραμματέας Ρήγας Αξελός

Ταμίας Νικολέττα Βλαβιανού

Μέλη:
Κώστας Βουτσάς, Σπύρος Μπιμπίλας , Βασίλης Καϊλας .

Αναπληρωματικά Μέλη:
Λευτέρης Πλασκοβίτης , Λίλα Καφαντάρη
Μετά από πολυήμερη διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, στην οποία ο Οργανισμός μας (όπως και άλλοι ΟΣΔ) παραστάθηκε ως πολιτικώς ενάγων, το Δικαστήριο καταδίκασε:
α) τον μεν ιδιοκτήτη των ιστοτόπων i) www.thegreekz.com, ii) www.teamofgreekz.com, iii) www.greek-tracker.com ή www.thegt.net iv) www.yougreeks.com, με ποινή καθείρξεως έξι (6) ετών, χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Παραλλήλως το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ που είχε βρεθεί σε λογαριασμούς του κατηγορουμένου και είχε δεσμευθεί από την Αρχή καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κατασχέθηκε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
β) τον διαχειριστή ενός εκ των ανωτέρω ιστοτόπων σε ποινή φυλακίσεως τριών (3) ετών.
Η απόφαση αυτή, ενισχύει την πεποίθηση μας ότι ο Οργανισμός μας θα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειες του για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας. Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε να αφυπνίσει τις αρμόδιες αρχές, καθώς αποδεικνύεται ότι πέραν της καταπολεμήσεως της πειρατείας προκύπτουν και οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο .
ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ

Διαβάστε περισσότερα

Με την υπ΄ αριθμόν 3089/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου 2014, έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Διόνυσου και Ελλήνων ηθοποιών (και κληρονόμων αυτών), κατά της Φίνος Φιλμ και της Google Greece. Οι πρώτοι άσκησαν αγωγή κατά των δεύτερων εξαιτίας της λειτουργίας –με πρωτοβουλία της Φίνος Φιλμ- του ιστοτόπου “FinosFilmchannel”, ο οποίος φιλοξενείτο στην διαδικτυακή πλατφόρμα YouTube, ιδιοκτησίας της Google.
Με την απόφασή του το Δικαστήριο υποχρέωσε την Φίνος Φιλμ να καταβάλει στον Διόνυσο αφενός το ποσό των 19.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω παράνομης και υπαίτιας προσβολής εκ μέρους της των περιουσιακών συγγενικών δικαιωμάτων των ηθοποιών που ο Διόνυσος εκπροσωπεί, καθότι χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδειά του και εν γνώσει της έλλειψης αυτής προχώρησε στην κατ’ αίτηση των χρηστών ανάρτηση και διάθεση των ερμηνειών των ηθοποιών σε ψηφιακή μορφή μέσω διαδικτύου και αφετέρου το ποσό των 4.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη λόγω της προσβολής της επαγγελματικής υπόληψης, της αξιοπιστίας και του κύρους του από την αδικοπρακτική συμπεριφορά της Φίνος Φιλμ (συνολικά το ποσό των 23.000 ευρώ).
Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης η Φίνος Φιλμ από το 2008 ψηφιοποίησε τις ταινίες που διατηρούσε στο αρχείο της προς αποφυγή φθοράς των υλικών φορέων, ενόψει της παλαιότητάς τους αλλά και προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τεχνολογικής εξέλιξης και της εμπορικής εκμετάλλευσής τους. Στις 25/1/2013 η Φίνος Φιλμ σύναψε σύμβαση με την Google Ireland Limited, προκειμένου η τελευταία να φιλοξενήσει το περιεχόμενο που η Φίνος Φιλμ επιθυμούσε να αναρτήσει στο διαδίκτυο καθώς και να προβάλει το ανωτέρω περιεχόμενο στις υπηρεσίες google και/ή στο πρόγραμμα αναπαραγωγής YouTube. Περαιτέρω στις αρχές του Αυγούστου 2013 δημιουργήθηκε ο ιστότοπος με τον τίτλο FinosFilmchannel που φιλοξενήθηκε στην διαδικτυακή πλατφόρμα YouTube. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 το κοινό μπορούσε να τηλεφορτώσει και να παρακολουθήσει με τη μέθοδο της ροής (streaming) ολόκληρες τις παλιές ελληνικές ταινίες παραγωγής της Φίνος Φιλμ, στις οποίες συμμετείχαν και οι ενάγοντες ηθοποιοί και οι κληρονόμοι αυτών. Από την 1/10/2013 έως και τις 22/11/2013 οπότε και διακόπηκε η λειτουργία του εν λόγω ιστοτόπου, το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει αποσπάσματα αυτών.

Το Δικαστήριο αξιολογώντας τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΣΥΝ.ΠΕ. νομιμοποιείται να στραφεί κατά των εναγομένων, καθότι άπαντες οι λοιποί ενάγοντες δικαιούχοι έχουν αναθέσει με μεταβίβαση την προστασία και διαχείριση, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος της άμεσης ή έμμεσης αναπαραγωγής της εγγραφής της ερμηνείας τους (άρθρο 46 παρ. 2 περ. β’Ν.2121/1993) καθώς και του δικαιώματος διάθεσης στο κοινό, ενσυρμάτως ή ασυρμάτως, κατά τρόπο ώστε οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στην εγγραφή σε υλικό φορέα της ερμηνείας τους, όπου και όταν επιλέγει ο ίδιος (άρθρο 46 παρ. 2 περ. η’ Ν.2121/1993), οπότε και ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ δικαιούται να ζητεί προστασία σε οποιαδήποτε περίπτωση προσβολής των εν λόγω δικαιωμάτων.
2. Η Φίνος Φιλμ με την ανάρτηση των 95 ταινιών παραγωγής της και σε ύστερο χρόνο αποσπασμάτων αυτών αναπαρήγαγε και παρουσίασε στο κοινό τις ερμηνείες των ηθοποιών με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτές να γίνονται προσιτές από τόπο και σε χρόνο που επιλέγει ο κάθε επισκέπτης-χρήστης του διαδικτύου με συνέπεια να προσβάλει παρανόμως τα περιουσιακά συγγενικά δικαιώματα που περιέχονται στις κινηματογραφικές αυτές ταινίες και δη τις επιμέρους εξουσίες οι οποίες περιγράφονται στο άρθρο 46 παρ. 2 περ. β’ και η΄Ν.2121/1993 και τις οποίες τα ενάγοντα φυσικά πρόσωπα μεταβίβασαν στον ΔΙΟΝΥΣΟ.
3. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπήρχε συναίνεση των εναγόντων, η οποία να προκύπτει από την άδεια που έδιδαν (προφορικώς υπό το καθεστώς του προϊσχύσαντος δικαίου) οι ηθοποιοί στο πλαίσιο της παραγωγής και εκμετάλλευσης των ανωτέρω κινηματογραφικών ταινιών εξαιτίας δύο λόγων: (α) βάσει της αρχής του σκοπού της σύμβασης, ουδόλως μπορεί να συναχθεί από την ύπαρξη αυτής της αδείας για εκμετάλλευση μέσω τηλεοπτικής και κινηματογραφικής προβολής, η ύπαρξη άδειας για αναπαραγωγή μέσω διαδικτύου και (β) ακόμα και αν θεωρηθεί ότι η προφορική άδεια κάλυπτε και την αναπαραγωγή μέσω διαδικτύου, οι πράξεις τις Φίνος Φιλμ είναι αντίθετες στα χρηστά ήθη.
4. Πέραν των ανωτέρω, η Φίνος Φιλμ προσέβαλε και το ηθικό δικαίωμα των εναγόντων φυσικών προσώπων και δη ως προς την έκφανση της αξίωσης απαγόρευσης της παραμόρφωσης της ερμηνείας των ίδιων και των θανόντων οικείων τους κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 50§1 Ν.2121/1993.
5. Το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή ως προς την Google Greece, καθότι έκρινε ότι δεν υφίσταται ευθύνη του παρόχου της διαδικτυακής υπηρεσίας γιατί η εναγόμενη Google Greece δεν ήταν ο αντισυμβαλλόμενος της Φίνος Φιλμ (αντισυμβαλλόμενος υπήρξε η Google Ireland Limited), ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην υλοποίηση του εγχειρήματος της Φίνος, ούτε εισέπραξε η ίδια μέρος των εσόδων από τις διαφημίσεις. Ωστόσο το Δικαστήριο επεσήμανε ότι θα είχε καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα αν αποδεικνυόταν ότι η Google Greece είχε η ίδια την πρωτοβουλία για την ανάρτηση και την ουσιαστική διαχείριση του ιστοτόπου, οπότε τότε θα όφειλε να καταβάλει η ίδια αμοιβή για την χρήση των συγγενικών δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο διέταξε μεταξύ άλλων και την δημοσίευση του διατακτικού της απόφασης στην εκδιδόμενη στην Αθήνα εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με δαπάνες της πρώτης εναγομένης (Φίνος Φιλμ).


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της διαδικτυακής πειρατείας, έχει προβεί σε διάφορες δικαστικές ενέργειες για την κατά νόμο τιμωρία των ιδιοκτητών και διαχειριστών αυτού του είδους ιστοτόπων. Καταθέτοντας μηνύσεις και παριστάμενος ως πολιτικώς ενάγων (δικηγόρος Γρηγόρης Τρικούκης) για λογαριασμό του και για λογαριασμό των μελών του στα ποινικά δικαστήρια.
Πρόσφατες αποφάσεις, ενδεικτικά:
• Greekstars.gr – 6 χρόνια κάθειρξη και 3 χρόνια φυλάκιση στον διαχειριστή της ιστοσελίδας
• Gamato junior – 6 μήνες φυλάκιση, ομοίως
και Makiskan – 3 χρόνια φυλάκιση , ομοίως
ΕΠΟΕ - Καταδικαστικές αποφάσεις Internet.
Πρόεδροςο Κώστας Βουτσάς.
Αντιπρόεδροςο Λευτέρης Πλασκοβίτης.
Γενικός Γραμματέαςο Ρήγας Αξελός.
Ταμίαςο Τρύφων Παπουτσής.
Μέλη :Σπύρος Μπιμπίλας, Μάρθα Καραγιάννη, Βασίλης Καϊλας, Νικολέττα Βλαβιανού.
Αναπληρωματικά Μέλη:Φίλιππος Σοφιανός, Χρήστος Σιμαρδάνης.